Nu suntem în fața unei crize ucrainene, ci într-o criză europeană. Fundamentul construcției europene este pacea, aflată acum în pericol

”Situația de la granița Ucrainei continuă să rămână tensionată. Nu suntem în fața unei crize ucrainene, ci într-o criză europeană. Fundamentul construcției europene este pacea, aflată acum în pericol. Salut unitatea răspunsului european la această criză. Consider că niciodată nu este prea târziu pentru soluții diplomatice; dialogul este calea spre detensionarea atmosferei.

Grupul PPE susține cu convingere libertatea suverană a fiecărui stat de a-și determina propriul viitor și propria cale. Suntem solidari cu Ucraina. Rămânem în continuare adepții faptului că nicio negociere despre noi nu trebuie să se întâmple fără noi. În eforturile de a mări costurile acțiunii rusești, UE trebuie să găsească măsuri economice și sancțiuni agreate de toate statele membre. Salut decizia votată în Parlamentul European privind acordarea de asistență în valoare de 1.2 mld euro Ucrainei.

România este mai aproape de acest conflict decât alte state UE. Este important că beneficiem de umbrela de securitate a NATO, de parteneriatul strategic cu SUA și de solidaritatea UE. Nici un cetățean al României nu trebuie să se teamă. Suntem pregătiți să ne respectăm angajamentele internaționale și să luăm parte la implementarea răspunsului comun european în toate scenariile posibile. Sper că soluționarea diplomatică este calea care se va materializa”, a declarat, miercuri, deputatul european Iuliu Winkler.

Parlamentul European reunit, miercuri, la Strasbourg a găzduit dezbaterea cu tema Relațiile UE-Rusia, securitatea europeană și amenințarea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. La dezbateri au fost prezenți Președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.