Implicaţiile diplomatice ale acordului UE-China privind investiţiile

Acordul dintre Uniunea Europeană și China privind investițiile poate contribui masiv la creșterea colaborării economice dintre doi dintre principalii actori ai scenei economice globale.

La sfârşitul anului trecut, Uniunea Europeană și China au ajuns, în fine, după 7 ani de negocieri, la o înțelegere pentru un vast acord legat de investiții.

L-am întrebat pe eurodeputatul Iuliu Winkler, membru al grupului Partidului Popular European, vicepreşedinte al Comisiei pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European, cât de important este acest acord pentru locul Uniunii Europene pe scena comerțului mondial?

“Anul 2020 a fost anul în care China a încheiat acorduri comerciale atât cu Statele Unite, cât şi cu ţările din zona Pacificului, un mega-acord în care alături de China vedem Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam şi alte state din regiune. În acest sens, Uniunea Europeană nu a făcut decât să rebalanseze această situaţie globală prin acordul politic încheiat în ultima zi a anului 2020, acordul de investiţii între UE şi China. I

ntrăm astfel într-un echilibru global şi avem şansa unei relaţii bazate pe reguli cu China. Avem şansa rebalansării pieţelor, pentru că vizavi de piaţa de investiţii deschisă a Uniunii Europene aveam o piaţă de investiţii a Chinei opacă şi închisă, cu reguli stabilite arbitrar, în mod administrativ. De aceea eu cred că perioada care urmează acum, de analiză a acordului, şi apoi, sper eu, aprobarea acestui acord de către Parlamentul European, în prima parte a anului viitor, nu va face decât să creeze, pentru Uniunea Europeană, situaţia de a avea o relaţie bazată pe reguli, o relaţie armonizată cu Organizaţia Mondială a Comerţului, cu regulile globale. 

Deasemenea, este foarte important de arătat faptul că noi, Uniunea Europeană, suntem singurii, din toţi partenerii globali pe care i-am enumerat mai înainte, care avem şi un capitol, în acordul nostru de investiţii, dedicat dezvoltării sustenabile, a protejării mediului, a luptei împotriva schimbărilor climatice, dar şi care vorbeşte despre drepturile omului şi despre dreptul internaţional al muncii şi respectarea acestor reguli în China”.

Acordul dintre Uniunea Europeană şi China a fost criticat sever de Statele Unite. Am vrut să află de la eurodeputatul Iuliu Winkler în ce măsură poate afecta acest acord relațiile diplomatice și comerciale dintre Uniune şi Statele Unite şi ce putem astepta, în acest sens, de la noua administraţie de la Washington, administraţia Biden?

“Finalul preşedinţiei precedente americane a văzut şi cel mai scăzut nivel al relaţiilor din ultimele decenii, aş putea spune, dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, a văzut o deteriorare a încrederii reciproce, pentru că preşedintele anterior, Donald Trump, a luat de foarte multe ori măsuri arbitrare, inclusiv măsuri comerciale şi economice, împotriva Uniunii Europene. De aceea, odată cu intrarea în funcţie a administraţiei Biden, există o speranţă la nivelul Uniunii Europene pentru reluarea unor relaţii mai intense, mai apropiate, şi pentru reconstruirea încrederii transatlantice. 

Eu cred că acest lucru este foarte important nu numai pentru componenta de securitate din cadrul NATO, dar şi pentru componenta economică şi comercială. Noi, de fapt, trebuie să ne comportăm ca şi parteneri egali, deci nicidecum Uniunea Europeană nu trebuie să ceară vreo permisiune de la Washington pentru a încheia un acord de investiţii, chiar şi cu China. 

Politica noastră, politica europeană vizavi de China este compusă din cel puţin trei piloni. Unul dintre aceşti piloni ar putea să devină acordul de investiţii, daca el va fi aprobat în Parlamentul European. Ceilalţi doi piloni sunt, în primul rând, măsurile autonome ale Uniunii Europene, măsuri de apărare comercială, dar şi sancţiuni în domeniul drepturilor omului, în cazul nerespectării acestor drepturi, sancţiuni pe care Uniunea Europeană le poate adopta cu începere de anul trecut, din decembrie, când a adoptat legislaţie în acest sens, şi, sigur, al treilea pilon, care este cooperarea globală cu partenerii noştri, dintre care aş spune că, într-adevăr, cel mai important partener este cel transatlantic.  Deci putem şi trebuie să colaborăm cu Statele Unite mai mult, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, dar şi în ceea ce priveşte o politică armonizată faţă de China”.

Articol publicat pe website-ul RRI de Florin Orban, https://bit.ly/3kymJlH