Învățământul a rămas în urma realităților contemporane

Învățământul a rămas în urma realităților contemporane

 

Sistemele de învățământ au rămas în urma realităților contemporane și sunt deconectate de la nevoile pieței forței de muncă. Aceste deficiențe au efecte negative extrem de puternice în rândul tinerilor care nu primesc informații elementare despre economie, comerț și funcționarea piețelor, a afirmat deputatul european (UDMR, PPE), Iuliu Winkler, joi, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri care a avut ca temă ”Rolul comerțului în societatea europeană”.

”Cât de multe știu cu adevărat tinerii despre economie, comerț și antreprenoriat? Acum, așa-numitele ”fapte alternative” ajung foarte ușor la tineri, iar aceștia le percep ca fiind realități despre economie, comerț, despre relațiile globale”, a declarat deputatul european.

Potrivit acestuia, eșecul sistemelor de învățământ în transmiterea cunoștințelor fundamentale despre cum funcționează economia are ca rezultat manipularea facilă a tinerilor de masivele campanii populiste și antieuropene care se desfășoară cu mult succes prin intermediul rețelelor de socializare. ”În acest context, nu contează foarte mult cine se află în spatele acestor campanii de manipulare sau de ce. Ca urmare a lor, globalizarea și comerțul au ajuns să fie țapul ispășitor pentru toate problemele, pentru că ele sunt prezentate doar ca instrumente prin care companiile au profituri uriașe, iar statele sunt sufocate de acestea”, a spus Winkler. El a adăugat că, în această nouă realitate, mediul de afaceri trebuie să-și asume un rol activ în diseminarea avantajelor care decurg din comerțul global, precum și a faptului că progresele înregistrate în UE în ultimele decenii, dar și menținerea a milioane de locuri de muncă și accesul cetățenilor europeni la produse și servicii ieftine și de bună calitate, se datorează în mare parte comerțului internațional.

Pornind de la ideea că protecționismul și izolaționismul sunt distructive pentru societatea europeană, deputatul european al UDMR a arătat că răspunsul eficient poate fi dat doar prin modernizarea programelor școlare, prin organizarea de campanii de informare eficiente, și nu în ultimul rând prin programe europene dedicate formării intelectuale și profesionale a tinerilor. În acest context, Winkler a amintit de programul european ”Erasmus pentru tineri întreprinzători”, care dă posibilitatea tinerilor antreprenori de participa la schimburi de experiență și stagii practice în întreprinderi din state membre. Deputatul, care a fost implicat în acest proiect, a subliniat faptul că Grupul PPE este promotorul acestui program. El a adăugat că, la ora actuală, de la nivelul Parlamentului European, Grupul PPE face demersuri pe lângă Comisie pentru majorarea bugetului alocat pentru ”Erasmus pentru tineri întreprinzători”, astfel încât cât mai mulți tineri întreprinzători să poată să beneficieze de stagii plătite într-o întreprindere europeană.

Dezbaterea ”Rolul comerțului în societatea europeană” a avut loc în cadrul ”Săptămânii transatlantice” organizată la Bruxelles de AmCham EU, cu participarea reprezentanților camerelor de comerț bilaterale din statele membre ale UE.