Dintre cele cinci scenarii despre viitorul Uniunii, eu cred în cel de-al șaselea: UE a cetățenilor

Dintre cele cinci scenarii despre viitorul Uniunii, eu cred în cel de-al șaselea: UE a cetățenilor

 

Pentru a avea viitor, UE trebuie să recâștige încrederea cetățenilor ei, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), cu prilejul dezbaterii de la Bruxelles, din plenul Parlamentului European (PE) generată de discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la lansarea Cărții albe a viitorului UE.

”<<Quo vadis Europa celor 27?>>, este întrebarea lansată, astăzi, de președintele Comisiei în plenul reunit la Bruxelles. Prezentând Carta albă despre viitorul UE, președintele Juncker a trecut în revistă cinci scenarii posibile propuse dezbaterii publice: de la o Uniune cât mai profund integrată politic la varianta Europei cu două viteze, coșmarul statelor din estul continentului, și până la o Uniune minimală, redusă la statutul de zonă de comerț liber”, a arătat Iuliu Winkler în intervenția sa scrisă prilejuită de dezbaterea din PE. Potrivit acestuia, cele cinci scenarii sunt atent formulate, iar limbajul folosit este atent la sensibilitățile diverselor state membre și grupuri politice.  În declarația sa, Winkler a subliniat faptul că dezbaterea preconizată pe marginea celor cinci versiuni privind viitorul UE este mai mult decât necesară. ”Cred că miza cea mai importantă este mobilizarea cetățenilor, motivarea lor de a participa la consolidarea noii UE, care, pentru întâia oară în istoria ei, își va vedea unul dintre membrii plecând. Pentru a avea viitor, UE trebuie să recâștige încrederea cetățenilor ei, proiectul european trebuie să redevină generator de adeziune, speranță și chiar iubire. Dintre cele cinci scenarii, eu cred în materializarea celui de-al șaselea: Uniunea Europeană a cetățenilor ei”, a mai spus deputatul european al UDMR. Conform lui Iuliu Winkler, aceasta este o uniune a regiunilor și comunităților. ”Reconstruită pe regiunile ei, UE va deveni mai eficientă și va fi capabilă să pună în valoare economiile locale. Prețuind sincer toate comunitățile sale naționale, etnice și lingvistice, Europa comunităților va pune cetățeanul cu adevărat în centrul reconstrucției sale”, a precizat deputatul european al UDMR.

Carta albă despre viitorul UE a fost adusă în atenția publicului european în contextul în care Jean-Claude Juncker declara că summit-ul european programat pentru 25 martie a.c. în capitala Italiei cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma ”nu va fi doar o aniversare, ci nașterea UE cu 27 de state”, pentru că atunci se va ”întoarce o pagină” în istoria blocului comunitar referindu-se la ieșirea Marii Britanii din UE și subliniind că, acum, trebuie găsite răspunsuri la vechea întrebare despre direcția în care se îndreaptă Uniunea.