România susþine acordul comercial UE-SUA

Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat că Guvernul României susþine încheierea unui acord UE-SUA, în urma căruia se va creea cea mai mare zonă de liber schimb din lume.
Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că vede justificat sprijinul României pentru încheierea unui acord între Uniunea Europeană ºi SUA ºi din punct de vedere al interesului economic, al firmelor româneºti.
Winkler a spus că Guvernul României susþine încheierea unui acord UE-SUA nu numai pe comerþ, elemente de cultură, elemente de sisteme de sănătate etc., ci ”este foarte important pentru România, din punct de vedere geopolitic, să avem un asemenea acord, pentru că una e să te uiþi de la Bruxelles la Kiev, fiind despărþit de o distanþă de peste 2000 de kilometri ºi alta e să te uiþi de la Cluj la Kiev, unde nu sunt mai mult de 400-500 de kilometri’.
‘Deci consider justificat acest sprijin, de asemenea consider justificat sprijinul României pentru încheierea unui acord cu SUA ºi din punctul de vedere al interesului economic, al firmelor româneºti. Dacă ne uităm la cifrele de comerþ constatăm că aceasta e în jur de 1 miliard de dolari pe an, comerþ bilateral, ceea ce s-ar putea spune că este redus. Dar dacă ne uităm în mod indirect la faptul că Germania, în cadrul UE, este cel mai mare partener al SUA, dar ºi primul partener comercial al României, ne dăm seama că foarte multe companii – ºi discutăm aici de miliarde de euro ºi de zeci de mii de locuri de muncă – în acest mod, indirect, constatăm că importanþa foarte mare pe care o are acest acord ºi din punct de vedere economic ºi al locurilor de muncă’, a subliniat europarlamentarul.
Iuliu Winkler a spus că România se află în situaþia în care pentru următorii 4-5 ani va trebui să găsească instrumentele pentru a susþine o creºtere economică între 4 ºi 5% anual, care ar permite aºa-numita convergenþă reală în perspectiva aderării la zona euro, pentru ca “obiectivul pe care România ºi l-a propus, de aderare la zona euro în 2019, să fie realizabil ºi din punct de vedere maro-economic ºi din punct de vedere al interesului cetăþeanului”.
“Eu cred că dacă se reuºeºte finalizarea unui acord comercial cu SUA, urmează procesul de ratificare – deci vorbim de doi sau trei ani – în perspectiva temporară, însă dacă se reuºeºte acest lucru, el va servi interesului cetăþenilor români ºi va servi interesul firmelor din România’, a susþinut acesta.
Winkler a spus că la Comisia pentru Comerþ Internaþional a Parlamentului European, al cărei vicepreºedinte este, se află în fază finală dezbaterile pe marginea unui raport cu privire la stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană ºi SUA, aºa-numitul TTIP (The Transatlantic Trade and Investment Partnership), care se află în curs de negociere.

Continuare la link-ul: http://www.economica.net/romania-sustine-acordul-comercial-ue-sua_99744.html