Europarlamentarul Iuliu Winkler are o propunere. "O strategie a resurselor minerale ar putea fi soluþia ºi pentru Roºia Montană sau Certej"

O strategie a resurselor minerale pe termen lung, dezbătută ºi aprobată în Parlament, care să cuprindă reguli clare ºi generale, ar putea reprezenta soluþia pentru luarea unor decizii în cazul unor investiþii cum sunt cele de la exploatările aurifere de la Roºia Montană sau Certej, a declarat, ieri, europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto).
El a arătat că România nu deþine, în prezent, o strategie generală în cazul resurselor minerale în care să se arate, pe de o parte, ce trebuie exploatat ºi în ce condiþii, iar pe de altă parte, ce trebuie păstrat pentru generaþiile viitoare.
“Eu cred că o decizie trebuie să se bazeze pe reguli, iar regula în acest caz ar fi o strategie pentru resurse minerale a României. O strategie care să fie dezbătută în Parlament, să nu fie punctuală – să nu se refere la unul sau altul dintre proiectele miniere concrete din România, ci să fie o strategie care să decidă ce este de exploatat acum ºi cu ce condiþii, de mediu, de profitabilitate ºi participare economică, ºi care sunt acele resurse care, eventual, trebuie păstrate pentru viitor, cedate, ca să spun aºa, generaþiei următoare“, a spus deputatul european. Potrivit acestuia, este necesară definirea unei strategii ºi în ceea ce priveºte politica de redevenþe în domeniul resurselor.
“Eu cred că dacă am avea o strategie a resurselor energetice, dacă am avea o strategie pe termen lung în ce priveºte politica de redevenþe în domeniul resurselor, atunci nu am intra în această capcană a dezbaterii pasionale în care am intrat cu Roºia Montană ºi în care suntem pe cea mai bună cale de a intra ºi cu proiectul de la Certej. Eu cred că argumentele celor care vorbesc de creºtere economică, de locuri de muncă, de utilizare corespunzătoare a resurselor, pe de o parte, cu argumentele celor care vorbesc despre necesitatea de a avea un mediu curat, nepoluat pentru generaþiile următoare, nu trebuie judecate în contrapondere ºi cu această abordare emoþională cu care sunt acum discutate. Trebuie să găsim un mod raþional de a judeca“, a conchis deputatul european. (Sorin Blada, Agerpres)