Cooperarea, soluția pentru crizele multiple pe care le traversează UE

În existenþa sa de cinci decenii, comunitatea europeană a trecut prin mai multe crize economice, politice ºi sociale ºi de fiecare dată a ieºit din acestea mai puternică, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vineri, la Sibiu, la finalul conferinþei economice intitulată “Regândirea unei politici economice pentru IMM-urile europene”. “Europa traversează o criză adâncă ºi multiplă, iar în spaþiul public se vorbeºte foarte des despre aceasta. Se fac însă prea puþine referinþe la faptul că, în ultimele cinci decenii, Europa s-a aflat de mai multe ori în crize economice, politice ºi sociale, ºi întotdeauna după acestea a apărut ºi mai consolidată. Aºa se va întâmpla ºi de această dată. Soluția pentru aceste crize multiple pe care le traversează UE o reprezintă mai multă cooperare europeană, mai multă eficienþă ºi mai multă grijă pentru cetăþenii săi”, a declarat Iuliu Winkler.
Deputatul european a mai vorbit despre importanța pe care IMM-urile o joacă în economia europeană și pe care o pot avea în economia transilvăneană.
“Pe bună dreptate se spune despre întreprinderile mici ºi mijlocii că reprezintă coloana vertebrală a economiilor europene, iar acest lucru este adevărat pentru Sibiu, precum și pentru întreaga Transilvanie. În perioada următoare, toate programele operaþionale aferente ciclului bugetar 2014-2020 vor fi deschise în România ºi vor apărea oportunităþi deosebit de importante pentru IMM-uri în domeniul IT, în creºterea competitivităþii, în cercetare și inovare. Toate aceste oportunităþi pot fi mai bine utilizate dacă întreprinderile transilvane se conectează mai intens la fluxurile economice ºi comerciale europene, dacă acordăm mai mult timp construirii legăturilor dintre noi ºi economiile avansate ale UE. Urmează o perioadă a multiplelor posibilităþi. Depinde de noi să le folosim pe acestea în favoarea noastră. Orice IMM prosper, profitabil, va crea locuri de muncă ºi va contribui la economia locală, aducând prosperitate fiecăruia dintre membrii comunităþii”, a mai spus Iuliu Winkler.
În cadrul conferinței economice de la Sibiu au fost dezbătute teme cu privire la adaptarea sectorului IMM de la piețele regionale la cele globale, dar și politica europeană pentru subvenții și finanțare.
Printre invitații care au susținut prelegeri îi amintim pe deputații europeni Paul Rübig (Austria) și Ivan Stefanec (Slovacia), Carmen Mărcuș, analist economic – Strategia Europa 2020 și guvernanța economică din cadrul Reprezentanței Comisiei Europene la București, Ingo Friederich, fost vicepreședinte al Parlamentului European, în prezent, președinte al Senatului Economic European, Ágnes Nagy, membru în CA al BNR, inspectorul-șef al ITM Sibiu, Francisc Szombatfalvi, precum și Zoltan Nagy-Bege, președintele filialei București a Asociației Economiștilor Maghiari din România.
Conferința a prilejuit contactul direct între membrii unei importante delegații a unor asociații de afaceri și profesionale din Germania și Austria și reprezentanți ai mediului de afaceri din Sibiu.
Conferința de la Sibiu, al cărui organizator principal a fost SME Europe, organizația de lobby a Partidulu Popular European, s-a bucurat de patronajul comisarului european Elzbieta Bienkowska, precum ºi de sprijinul primarului Sibiului, Cora Astrid Fodor, ºi a vicepreºedintelui Consiliului Judeþean Constantin ªovăială.