TTIP, o șansă reală pentru IMM-urile europene să-și intensifice prezența pe piața SUA

Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) va reprezenta o șansă reală pentru o parte a sectorului european al IMM-urilor de a-și intensifica prezența pe piața SUA, iar pentru o serie întreagă de IMM-uri va oferi posibilitatea de a intra pe piața americană. Aceasta a fost una dintre concluziile care s-au desprins în urma dezbaterilor care au avut loc în cadrul mic dejunului de lucru intitulat “TTIP- o șansă pentru IMM-uri?”, organizat, marți dimineață, de SME Europe – organizația de lobby a Grupului PPE pentru IMM-uri. Evenimentul care s-a desfășurat în Parlamentul European și a cărei gazdă și moderator a fost deputatul european Iuliu Winkler, prim-vicepreședinte al SME Europe, s-a bucurat de prezența și contribuția ambasadorului SUA pe lângă UE, Anthony L. Gardner, precum și de cea a Mariei Åsenius, șeful de cabinet al Comisarului pentru Comerț Internațional.
“Un parteneriat transatlantic echilibrat și cuprinzător reprezintă cea mai bună oportunitate în vederea reducerii costurilor și pentru a deschide noi căi IMM-urilor europene care doresc să intre pe piața SUA.(…) Peste 20 de milioane de companii în UE și peste 28 de milioane în SUA sunt IMM-uri. (…) Deja în 2012, aproape 150.000 de IMM-uri europene exportau în SUA, reprezentând 88% din totalul firmelor europene care exportă în Statele Unite, generând exporturi în valoare de 77 de miliarde de euro. Și la nivelul statelor membre, IMM-urile sunt cele mai multe exportatoare pe piața americană”, a afirmat Winkler.
Deputatul european a mai arătat că prioritățile negociatorilor UE sunt legate de eliminarea unui număr cât mai mare de bariere netarifare care pun piedici în calea IMM-urilor, în primul rând regulile tehnice și reglementările sectoriale care de cele mai multe ori diferă de la un stat la altul în SUA. Alte priorități importante pentru IMM-uri sunt legate de reducerea tarifelor vamale, simplificarea procedurilor de export, îmbunătățirea cadrului referitor la protecția proprietății intelectuale, proceduri mai transparente pe piața achizițiilor publice.
La rândul său, ambasadorul SUA pe lângă UE, Anthony L. Gardner, a afirmat că odată intrat în vigoare TTIP va elibera un potențialul economic extraordinar pentru IMM-urile de pe ambele maluri ale Atlanticului, mult mai mare decât cel al Tratatului Trans-Pacific, recent încheiat de SUA. Ambasadorul american a mai vorbit despre faptul că TTIP a stârnit o puternică dezbatere emoțională cu precădere în Europa, fiind de părere că într-o asemenea discuție statisticile, oricât de pozitive ar fi ele, nu sunt convingătoare. Exemplele despre companiile de succes sunt cele care pot schimba percepția publică. Ambasadorul american a confirmat interesul actualei administrații americane pentru încheierea cu succes a negocierilor TTIP, dar a remarcat și timpul limitat care stă la dispoziția negociatorilor până în ianuarie 2017 când o nouă administrație se va instala la Washington.
Maria Åsenius, șeful de cabinet al Comisarului pentru Comerț Internațional, a amintit faptul că TTIP va include un capitol specific dedicat IMM-urilor, acest lucru reprezentând o premieră pentru acordurile de comerț încheiate până acum de UE.
“EPP este un susținător al consolidării relațiilor trans-atlantice și este un suporter al încheierii unui acord TTIP ambițios și cuprinzător. Contextul geopolitic global deosebit de complicat în care UE trebuie să găsească căile de a-și păstra relevanța globală ca actor economic și politic justifică opinia noastră. Cu toate acestea, suntem conștienți că diavolul se ascunde în detalii și că negociatorii TTIP trebuie să țină cont de interesele micilor întreprinderi, de cele ale fermierilor și de cele ale cetățenilor. Îngrijorările exprimate public trebuie să primească răspunsuri, iar evenimentul de astăzi a fost dedicat formulării unora dintre răspunsuri”, a conchis Iuliu Winkler la finalul dezbaterilor.