Politica comercială a UE, unul dintre pilonii pe care se poate construi o Europă nouă

Restabilirea încrederii în UE prin regândirea dialogului cu cetățenii, construirea unei Europe noi, diferite, capabilă să facă față provocărilor de competitivitate de pe piața globală, aptă să genereze și să asigure cadrul pentru creștere economică, pentru crearea de locuri de muncă, care să răspundă nevoilor tinerilor au fost doar câteva dintre subiectele atinse la Conferința anuală cu privire la starea Europei organizată, joi, la Bruxelles, de Fundația “Prietenii Europei” – “Friends of Europe”.
Prezent la dezbaterile cu privire la provocările ce stau în fața UE și nevoia acută de creștere a competitivității pentru ca Uniunea să-și mențină un loc fruntaș pe piața globală, deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA), a arătat că politica comercială a UE este unul dintre pilonii pe care se poate construi noua Europă, diferită și mai competitivă.
“Avem nevoie de o Europă nouă, diferită, mai competitivă, iar unul dintre pilonii acestei noi construcții este politica comercială comună a UE. Avem nevoie de noi acorduri comerciale cu cei mai importanți parteneri ai noștri. Avem nevoie și de Acordul Transatlantic. Cetățenii UE trebuie să fie informați corect despre beneficiile și costurile unui acord comercial UE-SUA. În acest proces este necesară crearea unor alianțe. Industria europeană și structurile sale asociative exercită o puternică activitate de lobby pe lângă decidenții politici, dar, în aceeași măsură, aceasta ar trebui să-și dinamizeze structurile de comunicare publică destinate dialogului cu cetățenii și informării opiniei publice europene”, a susținut Iuliu Winkler în intervenția sa.
În acest an, conferința cu privire la starea Europei s-a centrat pe ideea necesității unui nou plan de acțiune pentru UE. Printre participanții la dezbateri s-au aflat fostul premier al Italiei Mario Monti, vice-președintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, fostul premier al Letoniei Valdis Dombrovskis nominalizat pentru a ocupa funcția de vice-președinte al Comisiei Europene responsabil pentru zona euro și dialogul social în Comisia Juncker. Conferința a fost patronată de președintele Fundației “Friends of Europe”, contele Etienne Davignon, fost vice-președinte al Comisiei Europene.
Fundația “Friends of Europe” a împlinit în acest an 15 ani de la înființare, în acest răstimp aceasta devenind una dintre cele mai puternice și influente organizații de think-thank din Bruxelles.





Bruxelles, 9 octombrie 2014