Huniadi Cantores în concert la Bruxelles

Artiºtii reuniþi în grupul Huniadi Cantores au concertat, joi seara, la Institutul Cultural Maghiar din Bruxelles, la invitaþia deputatului european Iuliu Winkler, preºedintele Organizaþiei Judeþene Hunedoara a UDMR.

Spectacolul de muzică renascentistă s-a bucurat de un real succes, artiºtii fiind aplaudaþi la scenă deschisă. Repertoriul a cuprins piese de secol XVII ºi XVIII, compuse de M. Praetorius, Fabritio Caroso, Simon Fraser, dar ºi o serie de cântece din Codex Caioni.
 
În deschiderea concertului, Iuliu Winkler a mulþumit Institutului Cultural Maghiar din Bruxelles pentru găzduirea acestui concert. El ºi-a exprimat bucuria de a-i fi putut sprijini pe muzicienii din cadrul Huniadi Cantores în vederea organizării acestui spectacol. Iuliu Winkler a amintit de colaborarea sa de peste 20 de ani cu Mircea Goian, fondatorul Huniadi Cantores, în realizarea a numeroase evenimente culturale, printre care ºi a Toamnei Muzicale Hunedorene, manifestare iniþiată de muzician ºi care a ajuns la cea de-a 30- a ediþie.

Iuliu Winkler a mai vorbit despre meleagurile hunedorene, arătând că bogăþia culturală, moºtenirea istorică ºi patrimoniul construit fac din acestea un loc care merită vizitat. “Am curajul să afirm în faþa Dumneavoastră: Cine nu a vizitat Þinutul Hunedoarei nu poate afirma că ar cunoaºte Transilvania. Castelul Huniazilor, Cetatea Devei, casa natală a marelui principe transilvan Bethlen Gábor de la Ilia, Magna Curia de la Deva, monumentele din Þara Haþegului, alături de multe alte vestigii ale istoriei noastre fac din Hunedoara cel mai de preþ giuvaier al Transilvaniei“, a mai spus deputatul european al UDMR.

În 2010, grupul Huniadi Cantores, la invitaþia deputatului Iuliu Winkler, a concertat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

Grupul hunedorean a fost fondat, în 2006, de către Mircea Goian, din el făcând parte Takács Aranka, Mihaela Galamboº ºi Székely Nicolae. De atunci, Huniadi Cantores a susþinut, în þară ºi în străinătate, zeci de concerte care s-au bucurat de succes.