OMC are nevoie de o reformă structurală consistentă

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) are nevoie de o reformă structurală consistentă care să garanteze un sistem multilateral de comerț mai echitabil, mai deschis și nediscriminatoriu bazat pe reguli clare împărtășite și aplicate de toți membrii acestei organizații, susține deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (I)NTA) a Parlamentului European (PE).
“Regulile comune trebuie să țină cont în mai mare măsură de interesele tuturor membrilor OMC, incluzând aici țările în curs de dezvoltare și țările cele mai puțin dezvoltate. Mă alătur majorității PE care solicită un sistem mai echilibrat care să țină cont de interesele tuturor operatorilor economici cu accent pe IMM-uri și micro-întreprinderi, nu doar de interesele marilor corporații multinaționale”, a afirmat Winkler în explicația votului său pentru Rezoluția cu privire la stadiul Agendei de Dezvoltare Doha (DDA).
PE a adoptat, joi, la Strasbourg, cu o majoritate largă de 500 de voturi Rezoluția cu privire la stadiul DDA în vederea pregătirii lucrărilor celei de a 10-a Conferințe Ministeriale a OMC (MC10) care va avea loc la Nairobi (Kenya) la mijlocul lunii decembrie.
În opinia vicepreședintelui INTA, este foarte importantă consolidarea dimensiunii parlamentare a OMC prin viitoarea reformă structurală a organizației, deoarece numai astfel se poate asigura transparența și legitimitatea democratică care lipsesc astăzi. “Trăim într-o nouă eră a comerțului global care este caracterizată de solicitarea legitimă a cetățenilor de a înțelege și urmări negocierile comerciale multilaterale în așa fel încât să se poată asigura că interesele națiunilor și ale marilor corporații globale nu contravin intereselor legitime ale cetățenilor din toate colțurile lumii. Implicarea parlamentelor naționale și a PE în procesul de negociere a acordurilor comerciale și apoi în implementarea acestora este singura cale prin care solicitările legitime ale cetățenilor pot fi îndeplinite”, consideră Iuliu Winkler.
DDA a fost lansată în anul 2001 în cadrul așa numitei Runda Doha de negociere comercială multilaterală, care însă nu a fost finalizată până în prezent. MC10 este considerată ultima șansă de finalizare cu succes a DDA și de inițiere a reformei structurale a OMC. Parlamentul European va participa cu o delegație la Conferința Ministerială de la Nairobi.