Noua CE trebuie să devină partenerul adevărat al statelor membre

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a votat, miercuri, în plenul reunit la Strasbourg, pentru componența Comisiei Europene prezidate de Jean-Claude Juncker. CE a fost validată cu cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă și 76 abțineri.
“Am votat cu multă speranță pentru Comisia prezentată, azi, în plen, de Jean-Claude Juncker. E un vot firesc care vine în continuarea votului dat în Congresul PPE de la Dublin pentru candidatura lui Jean-Claude Juncker la șefia CE, a celui dat în plenul PE de desemnare a sa ca președinte al Comisiei, dar și al votului din 25 mai, de la alegerile europene, în cadrul cărora UDMR a susținut această candidatură”, a afirmat Winkler în explicația sa de vot înaintată plenului PE.
Deputatul european al UDMR și-a exprimat speranța că noua Comisie va ști să evite pericolele la care este expusă din chiar primele zile după ce va intra în funcțiune.
“Sunt de acord cu principiul flexibilității și al stimulării lucrului în echipă pe care Jean-Claude Juncker a construit noua CE. Va trebui însă să vedem acest principiu pus în practică, va trebui să vedem noul rol al CE în relația sa cu statele membre, acela de îndrumare, sprijin și generare de sinergii, nu doar acela de control și constrângere. Momentul demarării activității noii Comisii și menținerea unui echilibru între vicepreședinți vor fi esențiale. Noua CE trebuie să devină partenerul adevărat al statelor membre!”, a mai spus Iuliu Winkler.
În cadrul dezbaterii de marți, de la Strasbourg, pe marginea evaluării, la final de mandat, a Comisiei Barosso II, deputatul european a depus o declarație scrisă în care a arătat că Jean-Claude Juncker și Comisia sa vor avea dificila misiune de a merge mai departe pe drumul Europei integrate. În opinia sa, rezistența împotriva valului de populism antieuropean din multe state membre reprezintă cea mai importantă realizare a Comisiei Barosso în cel de-al doilea mandat al său. “Cred că această comisie a reușit, în ciuda ezitărilor venite dinspre liderii statelor membre și a sincopelor generate de criza economică și financiară, să ocolească numeroasele tendințe care s-au manifestat în favoarea consolidării metodei interguvernamentale în coordonarea UE. În acești ultimi cinci ani extrem de dificili, Comisia Europeană a dovedit capacitatea de inițiativă și leadership, punând pe baze noi colaborarea sa cu PE al cărui rol politic și responsabilitate au crescut semnificativ. Dacă evaluăm activitatea Comisiei Barosso trebuie să privim la tot deceniul care a trecut. Fără a epuiza enumerarea rezultatelor obținute în această perioadă, trebuie reținut faptul că UE a ajuns de la 15 membri la 29, că s-a reușit adoptarea Tratatului de la Lisabona, iar în urma unor frământări intense s-a mai făcut un pas spre integrare – de la piața unică europeană, unul dintre pilonii Europei unite, s-a trecut la implementarea guvernanței economice”, a mai precizat Iuliu Winkler în declarația sa.