Acordul de asociere UE - Ucraina riscă să devină un document de sertar

Presiunile interne din Ucraina, dar și cele externe riscă să transforme Acordul de asociere UE – Ucraina într-un document de sertar, neaplicat sau neaplicabil, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA).
Parlamentul European a ratificat astăzi, simultan, cu Rada Supremă de la Kiev Acordul de asociere UE – Ucraina.
“Dacă la începutul săptămânii trecute, acest gest politic era privit cu încredere, azi, este umbrit de decizia de amânare a implementării Acordului de liber-schimb dintre Kiev și UE. Trebuie să evităm festivismul referitor la ratificarea simultană a acordului, deoarece presiunile interne din Ucraina, dar și cele externe riscă să transforme Acordul de asociere într-un document de sertar, neaplicat sau neaplicabil. PE și instituțiile UE trebuie să urmărească prioritar aplicarea Acordului de asociere, îndeosebi a componentei sale comerciale”, a afirmat Winkler într-o declarație scrisă transmisă în cadrul dezbaterilor pe marginea Acordului de asociere UE- Ucraina care s-au desfășurat, marți, în plenul PE reunit la Strasbourg.
În luarea sa de poziție, deputatul european al UDMR a arătat că în relația cu Ucraina și Federația Rusă, UE și statele membre trebuie să dea dovadă de mai multă coerență și consecvență.
“La 25 de ani de la căderea Cortinei de fier, am putea crede că Europa a lăsat definitiv în urmă experiența regimurilor totalitare, lipsa democrației și a respectului față de tratatele internaționale însă realitățile din estul continentului ne demonstrează contrariul. De aceea, cred că este nevoie de mai multă consecvență și coerență în politica UE și a statelor membre în relația cu Ucraina în privința politicilor de sancțiuni aplicate Federației Ruse, în consolidarea relației UE- NATO și pentru o mai bună coordonare cu măsurile recentului summit nord-atlantic. Țelul nostru este pacea și stabilitatea în regiune și menținerea nivelului de ambiție a obiectivului Parteneriatului Estic”, susține Iuliu Winkler.
La finalul dezbaterilor din PE, deputatul european al UDMR a mai declarat că printre problemele pe care guvernul de la Kiev va trebui să le soluționeze, în următoarea perioadă, se află și cea a acordării și garantării de drepturi pentru comunitățile minorităților etnice, printre acestea numărându-se comunitățile maghiară și română. Potrivit lui Winkler, dreptul la identitate, la utilizarea limbii materne și la reprezentare a acestor comunități vor trebui respectate în Ucraina.
Ratificarea, marți, a Acordului de asociere în legislativul european a fost posibilă datorită deciziei Comisiei de Comerț Internațional (INTA) și apoi celei de Afaceri Externe (AFET) de accelerare a procedurilor parlamentare. INTA a fost prima dintre comisiile de specialitate ale PE sesizate în acest dosar care și-a exprimat acordul pentru ratificarea în procedură accelerată a acestui acord și a transmis opinia sa către AFET.
Ratificarea simultană în PE și Rada Supremă de la Kiev este o premieră absolută în istoria mondială a parlamentarismului.


Acordul de asociere cu UE ar fi trebuit încheiat în noiembrie 2013, la Summit-ul de la Vilnius, lucru refuzat, în ultima clipă, de președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care a cedat astfel presiunilor Federației Ruse. Refuzul său a aruncat Ucraina într-o uriașă criză politică, opoziția politică declanșând ample proteste care s-au soldat cu răsturnarea regimului Ianukovici și organizarea de alegeri anticipate, dar și cu intervenția armată, în februarie 2014, a Federației Ruse care preluat controlul Peninsulei Crimeea.
Componenta politică a Acordului de asociere dintre UE și Ucraina a fost semnată, în 21 martie a.c., de premierul ucrainean Arseni Iaþeniuk alături de alți 30 de lideri ai blocului comunitar cu prilejul summit-ului liderilor europeni de la Bruxelles.
La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul reuniunii tripartite UE – Ucraina – Rusia, s-a convenit ca Acordul de liber schimb să nu se aplice înainte de finalului anului 2015.