Europa nu poate merge mai repede decât vor cetățenii ei

Europa nu poate merge mai repede decât sufletul ei, mai repede decât vor cetățenii săi, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), luni, la Târgu Mureș în cadrul unui dialog pe care l-a avut cu participanții la dezbaterea cu tema “Cetățenia europeană în comunitățile locale” care s-a desfășurat în debutul celei de-a XI-a ediții a Târgului ONG-urilor – “Împreună pentru comunitate”.
“Europa nu poate merge mai repede decât sufletul ei. Europa nu poate merge mai repede decât vor cetățenii ei. (…) Europa este un experiment unic, ea este un menuet și nu o putem transforma într-o sârbă pentru că riscăm să ne pierdem suflul. Nu putem merge mai repede decât vor să ne urmeze sufletele noastre”, i-a răspuns deputatul european unuia dintre participanții la dezbatere, care și-a exprimat nedumerirea cu privire la aparenta lentoare cu care se desfășoară procesele decizionale cu privire la viitorul UE.
Iuliu Winkler a arătat că dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii s-au întețit, dar în același timp, din cauza crizei economice și sociale și a efectelor acesteia în statele membre, discuțiile pe această temă devin din ce în ce mai dificile. “Dezbaterea cu privire la viitorul Europei nu a început de ieri, de azi. Este o dezbatere care a început imediat după al doilea război mondial și continuă și azi. (…) Atunci, s-a pus problema, de către părinții fondatori, a creării unei Europe Federale sau a uneia federative. (…) Nici acum nu avem răspunsul: dacă vrem o uniune politică sau vrem să rămânem doar o zonă de comerț liber, dacă vrem o uniune politică care să reunească, în adevăratul sens al cuvântului, comunitățile cetățenilor sau doar o uniune interguvernamentală. (…) Dezbaterea este foarte grea mai ales în momente de criză precum acesta pe care îl traversăm. Patru, cinci ani de probleme economice au scos la suprafață mizeriile pe care le credeam de mult uitate, discursuri populiste și extremiste, ascensiunea unor partide antisistem, extremist-naționaliste. Iar în aceste condiții se vorbește de faptul că o uniune politică înseamnă cedare de suveranitate. Eu spun că nu înseamnă cedare de suveranitate, ci de punere în comun a suveranității în acele domenii în care am avea mai mult succes împreună decât separat”, a precizat deputatul european al UDMR. În acest context, el a arătat că experiența a dovedit faptul că un euro din bugetul european este cheltuit cu mai multă eficiență decât aceeași sumă din bugetele naționale. “Dacă am fi finanțat construcția de autostrăzi din România din fonduri europene, azi, cu siguranță, le-am fi și avut”, a subliniat Iuliu Winkler, adăugând că, în opinia sa, dezvoltarea infrastructurii de transporturi și comunicații și sectorul energetic sunt domenii care ar trebui puse în comun în cadrul UE. Potrivit acestuia, la ora actuală, statul național european nu mai este capabil să răspundă singur la provocările globale.
În opinia sa, țara noastră, membră de șapte ani a UE, ar trebui să se implice mult mai profund în dezbaterile cu privire la viitorul UE.
Deputatul european a mai declarat că își dorește o Uniune Politică Europeană, care, în viziunea sa, ar trebui să fie o Europă a regiunilor și a comunităților, astfel încât vocea comunităților minoritare istorice să se poată face auzită la fel de tare ca și cea a comunităților majoritare.
Dialogul cu participanții la dezbatere a atins teme legate de avantajele cetățeniei europene, referitoare la libera circulație în interiorul UE, dar și cu privire la dificultățile pe care le întâmpină în România categoriile sociale marginalizate, cu referire specifică la situația romilor.
“Uniunea a fost creată pentru cetățeni și nu pentru guverne sau pentru statele naționale. (…) Europa este și trebuie să fie a cetățenilor. (…) Din păcate, azi nu avem de-a face numai cu o criză economică și socială, ci și cu o profundă criză de viziune în ceea ce privește viitorul UE”, a afirmat Iuliu Winkler. Referindu-se la calitatea de cetățean al UE, deputatul european al UDMR a spus că aceasta nu este “doar o idee vagă, ci are un statut concret” susținut de o serie de drepturi de care beneficiază cetățenii statelor membre în interiorul UE. El a atras atenția asupra faptului că a fi cetățean al UE nu implică doar drepturi, ci și obligații, iar cele mai importante, crede deputatul, sunt obligația legată de implicare și cea de exprimare a opiniei.


Târgu Mureș, 13 mai 2013