Vârstnicii beneficiari de îngrijire, victime ale diminuării drastice ale subvențiilor pentru serviciile sociale

 

Vârstnicii beneficiari de îngrijire, victime ale diminuării drastice ale subvențiilor pentru serviciile sociale

 

Prin decizia de a diminua la jumătate subvențiile pentru servicii sociale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România îngreunează dramatic activitatea ONG-urilor din domeniu, primele victime ale acestei hotărâri fiind persoanele cele mai vulnerabile aflate în îngrijire, a atras atenția deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), luni seara, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Deputatul european a declarat că decizia Ministerului Muncii și Justiției Sociale este arbitrară și de neînțeles, arătând că aceasta nu a fost însoțită de vreo explicație și nici nu a fost anunțată din timp.

”Respectul demnității umane este unul dintre principiile de bază ale statelor de drept și democratice. Este un principiu care nu poate fi trecut cu vederea, acesta devenind și mai important dacă ne gândim la persoanele vârstnice care au nevoie de îngrijirea și ajutorul nostru. Peste tot în Europa organizațiile nonguvernamentale participă, ajută la îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor, iar activitatea lor beneficiază de subvenții din partea statului, acestea având un caracter predictibil și care permite planificarea activităților de îngrijire”, a subliniat Iuliu Winkler. Potrivit deputatului european al UDMR, prin decizia neașteptată a ministrului Muncii, peste 6.000 de vârstnici nu vor mai putea beneficia de îngrijire, ”pentru că a fost tăiate subvențiile pentru organizațiile civile care acordă astfel de servicii sociale”.

”Parcă s-a întors roata timpului. Această decizie ne duce înapoi cu 27 de ani. Guvernul trebuie să remedieze imediat această greșeală gravă”, a mai spus Iuliu Winkler.

Conform deciziei Ministerului Muncii și Justiției Sociale, finanțarea organizațiilor care oferă servicii sociale a scăzut cu 814.484 de lei față de luna ianuarie. Bugetul a fost tăiat din fondul pentru îngrijirea la domiciliu și pune în pericol salariile personalului din aceste ONG-uri. Guvernul anterior a alocat cca. 2 milioane de lei pentru luna ianuarie, pentru organizațiile nonguvernamentale care acordă servicii sociale. Această sumă oferea sprijin pentru 279 puncte de lucru a 132 de asociații și fundații, finanțarea având aproape 12.000 de beneficiari. Ministerul Muncii și Justiției Sociale a aprobat doar 1,2 milioane de lei pentru luna februarie. Această sumă acoperă finanțarea a 174 de puncte de lucru aparținând unui număr de 108 asociații și fundații, iar numărul beneficiarilor scade la 5.600.