UE, făurită în crize - raportul de activitate al deputatului european Iuliu Winkler pentru sesiunea parlamentară 2015-2016

Deputatul european Iuliu Winkler a prezentat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, raportul său de activitate pentru sesiunea parlamentară 2015-2016.

„Anul trecut, în septembrie, sesiunea parlamentară a început în plină criză a migrației, când Europa era disperată și căuta un răspuns la valurile de refugiați. (…) Activitatea în Parlamentul European (PE) a fost marcată de atentatele teroriste de la Paris și Bruxelles, (…), iar acum se încheie în plină criză a Brexit-ului”, a arătat deputatul european în prezentarea raportului său de activitate. În aceeași ordine de idei, Iuliu Winkler a declarat că, de la declanșarea crizei economice, în 2009, UE a trecut prin crize succesive, iar rezultatul referendumului din Marea Britanie i-a determinat pe foarte mulți politicieni europeni să ceară răspicat o reformă a Uniunii. Potrivit parlamentarului european, succesiunea de crize a dus la adâncirea clivajelor deja existente în interiorul UE, creând altele noi. În opinia sa, Europa trebuie să găsească, marilor probleme cu care se confruntă, soluții care să mulțumească pe toată lumea, și pe cei „din Valea Jiului, de exemplu, dar și pe cei din Bavaria”, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin dialog. El consideră că un prim pas pentru realizarea unui dialog real la nivelul UE este renunțarea la un obicei extrem de dăunător pe care îl practică, de prea multă vreme, liderii statelor membre, și anume asumarea tuturor lucrurilor bune de la nivelul Uniunii ca fiind realizări ale guvernelor naționale, în vreme ce măsurile mai puțin populare sunt aruncate în responsabilitatea Bruxellesului. „Acest mod de a face politică își arată acum efectele, și anume adâncirea euroscepticismului în rândul cetățenilor europeni”, a spus Winkler, amintind că, înainte de votul britanicilor pentru ieșirea din UE, un semnal îngrijorător a fost transmis, de exemplu, de olandezii care au votat, în cadrul unui referendum, împotriva acordului UE-Ucraina.

În raportul său de activitate, Iuliu Winkler, citându-l pe Jean Monnet, își exprimă convingerea că „Europa se va făuri trecând prin crize și va fi suma soluțiilor adoptate pentru a le depăși”. El mai arată că în toate ocaziile pe care le-a folosit în sesiunea parlamentară recent încheiată și în care și-a exprimat opinia despre afacerile europene a avut în vedere nevoia de a recâștiga încrederea cetățenilor în ideea europeană. „UE este construcția cetățenilor acesteia și nu un spațiu al rivalității dintre cele 28 de guverne. Construcția europeană va a avea viitor doar dacă va reuși să pună din nou în prim-planul întregii sale existențe libertatea, demnitatea și prosperitatea cetățenilor săi. (…) Referendumul care a dus la decizia de ieșire a Marii Britanii din UE, are semnificații profunde pentru întreaga UE și astfel și pentru țara noastră. Cel mai mare pericol pentru noi este re-emergența proiectelor care vizează o Europă cu două viteze. (…) Guvernul, diplomația și reprezentanții României în PE trebuie să contracareze cu argumente valide și cu acțiune coordonată o asemenea viziune. Membrii UE trebuie să rămână egali în statutul lor de părți componente ale unei Uniuni care, fără îndoială, trebuie reformată. Toți politicienii vorbesc despre reforma UE, dar fiecare dintre ei înțelege altceva prin nevoia de reformă. De aceea, dialogul este crucial în perioada care urmează. De la o prioritate formală, dialogul social trebuie elevat la rangul de primă și urgentă necesitate”, mai afirmă deputatul european în debutul raportului său de activitate.

Raportul de activitate al deputatului european Iuliu Winkler, lider al Organizației Județene Hunedoara a UDMR, poate fi accesat la link-ul: http://bit.ly/29Ixi29 sau http://bit.ly/29uCJPq