Winkler susține acțiunile transportatorilor rutieri est-europeni împotriva discriminării pe piața unică

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) s-a întâlnit cu reprezentanții transportatorilor rutieri România și Ungaria care au participat, marți, la un protest în fața sediului Comisiei Europene din Bruxelles împotriva impunerii legilor salariului minim din Franța și Germania și pentru a-și exprima nemulțumirea față de indiferența CE în fața escaladării protecționismului în UE.

Cu acest prilej, Iuliu Winkler și-a reafirmat poziția împotriva măsurilor protecționiste care duc la fragmentarea și slăbirea pieței unice.

„Ne aflăm într-o perioadă în care se intensifică acțiunile protecționiste ale statelor membre care subminează piața unică europeană. Asemenea acțiuni au un efect contrar celui scontat pentru că nu reușesc să protejeze economiile naționale, dar au succes în slăbirea pieței unice și fragmentarea acesteia. Guvernele ar trebui să înțeleagă că ieșirea din criză a UE nu poate reuși decât prin fortificarea pieței comune și demolarea barierelor care încă mai stau în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor. Refacerea granițelor nu este o soluție pentru depășirea crizei”, a afirmat deputatul european în discuțiile avute cu reprezentanții transportatorilor rutieri.

Referindu-se la legile din Franța și Germania, Winkler a arătat că deși CE se ocupă cu verificarea compatibilității acestora cu cadrul european de reglementare și cu legislația care guvernează piața unică, în Parlamentul European, deputații vor continua să promoveze interesele operatorilor economici din Europa Centrală și de Est. „Vom face, în continuare, demersuri pentru perfecționarea pieței unice și pentru o funcționare a acesteia fără discriminare între operatorii economici în funcție de țara de proveniență”, a mai spus deputatul european al UDMR.

La protestul organizat de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au participat 11 asociații profesionale din tot atâtea state europene, printre care s-au numărat MKFE din Ungaria, ZMPD din Polonia, CESMAD Bohemia din Cehia, dar și UE-ANTRAM din Portugalia și ASTIC din Spania. La protest au participat și asociații ale transportatorilor rutieri din state non-UE, printre care și AITA din Republica Moldova.